Магнезий Mg

  Дневна потребност: 0.3 гр.
  Магнезият е вътреклетъчен катион. Кръвния серум съдържа 1,8-2,5 mmol/L.  в еритроцитите е - около 3,5 mmol/L., в клетките е - 16 mg/dL. голяма част от магнезия се намира в скелета. Човешкото тяло съдържа около 20 грама магнезий. Магнезият участва в дейността на ензимите, които катализират разграждането на въглехидратите - фосфатаза, фосфорилазата.
   Много изследователи наричат магнезия антистресов минерал  със антиоксидантно действие. Той влиза в състава на голяма част от ензимите, участващи в синтеза на ДНК и РНК, и подобрява обмяната на веществата в съдовата стена. Магнезий подпомага усвояването на калция, фосфора, калия, витамините B C и E, функционирането на нервите и мускулите, и превръщането на кръвната захар в енергия.
   Необходимостта от магнезий за възрастни - 300-400 мг. на ден.
   Най-добрите източници на магнезий са лимони, грейпфрут, орехи, ябълки, тъмнолистни зеленчуци. А добра хранителна добавка при дефицит се явява  доломита.
   Намаляващи абсорбцията на магнезий са алкохола и диуретиците. Липсата на магнезий в организма може да бъде причинено от тежка диария, и въвеждането на парентерални течности, които не съдържат магнезиеви катиони. Когато концентрацията на магнезий в серума е намалена на 1 mmol/L., е налице синдром наподобяващ делириум тременс. У пациентът се наблюдава полукоматозно състояние. Налице е мускулен тремор, мускулни спазми в ръцете и краката. Въвеждането на магнезий предизвиква бързо подобрение. Абсорбцията на магнезий в червата се забавя, когато има прекален прием на мастни киселини, соли на фитинова киселина съдържащи се в житни растения, фосфор и витамин D. Съществува и вродена недостатъчност на магнезиева абсорбция в червата.
   При дефицит на Mg се наблюдава: намаляване концентрацията на калций и отлагането му в тъканите, тремор, мускулна слабост, сърдечни спазми, нервност, язва, камъни в бъбреците.
   При излишък на Mg се наблюдава: седативен ефект, възможно е потискане на дихателния център.