Желязото е антианемичен минерал, съставна част от молекулата на хемоглобина, който
участва в оксигенирането на клетките, усвоява се само в присъствието на
витамините C и E, и придава на кожата розов цвят.
Човешкото тяло съдържа до 5 г. желязо. 70%
от това количество се пада на хемоглобина, част от нето се съдържа в мускулите
(миоглобина), окислително редукционните ензими (пероксидаза, цитохроми и др.) Хемоглобинът,
който съдържа по-голямата част от желязо, се преработва и използва повторно, при замяната на кръвните клетки на всеки 120 дни. Желязото свързано с протеина (феритин) и в миоглобина се натрупва в организма, в много малки количества.
Дневната нужда от желязо за възрастни е - 15 мг. Нуждата от желязо за жените е 30-60% повече от мъжете, в следствие на неговата физиологична загуба. В рамките на един месец жените губят два пъти повече желязо, отколкото мъжете. По време на бременност жените имат нужда от повече желязо, отколкото е нормалната физиологична нужда. Изискване за желязо с увеличава особено през последните три месеца от бременността. Като
се има предвид, че желязото не се натрупва в организма, при
малкото му постъпване с храна (главно от месото) може да настъпи хипохромна микроцитна анемия.
Абсорбцията на желязо в червата зависи от нуждите на цялото тяло от този елемент. При пациенти с анемия, усвояването на желязо е по-ефективно, отколкото при здрави хора. Това
е така, защото прехвърлянето на желязо от червата в
плазмата се регулира от феритин (сложен комплекс между желязото и белтъка апоферитин).
Недостигът
на желязо може да се развие поради недостига му в храната (при бебета на изкуствено хранене, и при естествено хранене поради липсата му в кърмата). Железният
дефицит е налице, когато в храната има големи количества неорганичен
фосфор, с които то образува трудно разтворими съединения, при
възпалителни процеси в червата, които са съчетани с нарушения на феритиновя механизъм. Прекомерният прием на желязо води до отлагането му в тъканите (хемосидероза) и натрупване в кръвната плазма. Полезността на желязо не е ограничена до участието му във формирането на хемоглобина. Този
елемент е необходим за правилния метаболизъм на витамините от група В,
повишава имунитета, увеличава толерантността към стрес.
Източник
на желязо за човешкия организъм са: свински черен
дроб, говежди бъбреци, сърце и черн дроб, пълнозърнесто брашно, сурови
миди, сушени праскови, червено месо, яйчен жълтък, стриди, ядки,
фасул, аспержи, меласа, овесена каша.
Дефицита на желязо в организма, може да елиминира с хранителни
добавки, съдържащи желязо в хелатна (лесноусвояема)форма, железен глюконат, железен фумарат, железен цитрат и железен пептонат. Усвояването на желязо е намалена при прекомерна консумация на чай кафе, и яйца. Прекомерните
дози желязо може да бъдат опасни за деца с наследствени анемия, така че
допълнителен прием на желязо в диетата може да се използва при деца само
по лекарско предписание.