Калций Ca

   Това е минералът с най-голямо съдържание в организма (1-1,5 кг.), който заедно с фосфора съставя костната тъкан (98%), където се отлага в протеиновата матрицата на костта. Калцият повишава защитните сили на организма, спомага за отстраняване на тежките метали, действа антистресово, противоалергично действие. Заедно с фосфора прави здрави костите и зъбите, а с магнезият - съдейства за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и сърдечния ритъм. Калцият подпомага метаболизма на желязо в организма, и в предаването на нервните импулси. За нормалното функциониране на калция е необходим витамин D, без които се развива рахит и остеопороза.
    Най-добрите източници на калций са мляко и млечни продукти, сирене, риба, ядки, семена, боб, зелени зеленчуци.
    Като компонент на хранителни добавки под формата на глюконат, калциев лактат, калциев хелат.
   Дневната нужда при възрастен човек е 0,8-1,2 грама. 
   Патологията на фосфорно-калциевият метаболизъм, се проявява като малабсорбция на калций и фосфор в стомашно-чревния тракт, метаболитни заболявания на костите и зъбите, прекомерно отлагане на калций и фосфор в меките тъкани, промени в нивото на калций и фосфор в кръвта.
    В кръвта калция се намира в две форми - йонизиран (активна) - 50% и нейонизиран свързани с протеини - 50%. При ацидоза йонизацията се увеличава (диабет, рак), и алкалоза - намалява (хипервентилация), т.е. калция е в неактивна форма.
    Калцият е важен компонент на клетъчните структури, участващи в процеса на нервните възбуда, мускулно съкращение, секрецията на хормони, съсирването на кръвта.
   Наскоро Американски изследователи са установили още една много важна ролята на калция в организма. Обикновено на пациентите с хипертония се препоръчва да се намали приема на натриев хлорид, които е рисков фактор за високо кръвно налягане. Установено е, че по-ефективно е не намаления прием на сол, а удвояване приема на калций. Проучването, включващо 5000 пациенти, потвърди способността на калций, да нормализира кръвното налягане. В рамките на шест седмици при 85% от пациентите с хипертония, кръвното налягане се нормализира само чрез удвояване приема на калций.
   Основните регулатори за поддържане на постоянно ниво на калций и фосфор в кръвта са калцитонин и паратхормона: калцитонин - хормон на C-клетките на щитовидната жлеза има хипокалцемично действие, паратиреоидния хормон - хормонът на паращитовидните жлези, се характеризира с хиперакалцемичен ефект.
  Бързото въздействие на паращитовидните жлези и C-клетките на щитовидната жлеза осигурява постоянна калциева хомеостаза. По този начин, намаляване на нивото на калций в кръвта от всякакъв произход (хиповитаминоза D, малабсорбция на калций в червата, повишено отделяне на калций) стимулира дейността на паращитовидните жлези. 
   Отделящият се паратиреоидният хормон разрушава протеиноавта костна матрица, и повишава калция в кръвта (хиперкалциемия), инхибира обратната реабсорбция на фосфор в бъбречните каналчета (хипофосфатемия, хиперфосфатурия).
   Повишените нива на калций в кръвта от всякакъв произход (интравенозно 10% разтвор SaSl2) стимулира дейността на C-клетките на щитовидната жлеза. Обратно калцитонина отстранява калция от кръвта чрез бъбреците, потиска отделянето му от костите, намалява нивото му в кръвта (хипокалциемия, хиперфосфатемия).
   Нарушения в регулацията на калциево-фосфорната обмяна водещи до  намаляване на калция в кръвта (хипокалциемия), се наблюдават когато:
   1) хипофункция на паращитовидните жлези 2) хиперсекреция на тиреокалцитонин 3) спиране и забавяне на усвояването на калция в стената на тънките черва.
   Устойчивата хипокалциемия води до промени в нервно-мускулната възбудимост, и появата на припадъци. Това е така, защото калциевите йони са антагонисти на калиевите йони. При хипокалциемия е налице хиперкалиемия. Калия увеличава проводимостта на нервните импулси в синапсите на нервните клетки. Ако няма достатъчно калций в екстрацелуларната течност се увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани за йони. В резултат на това намалява нормалния електрохимичен потенциал, получават се спонтанни мускулни контракции, и конвулсии. Смъртта настъпва поради дихателна недостатъчност. При липса на калций се увеличава възбудимостта на нервните клетки. Калциевите йони преминават в клетката, което води до мускулна контракция.
   Недостига на калций особено болезнено се отразява на жените в постменструален синдром. Удвоения прием на калций в 85% от случаите отстранява емоционалните и физически симптоми на заболяването.
   Недостига на калций е причина за почти 150 болести. Това са пареза на лицевия нерв (изкривяване на лицето), остеопороза и артрит, и още много други. Това, което изглежда изненадващо е, че дори камъните в бъбреците са реакция на недостиг на калций, а не излишък. Появата на камъни в бъбреците е комбинирано със значително намаляване нивото на калций в костите и развитието на остеопороза. Повишения прием на калций способства за отстраняване на бъбречните камъни.
   При липса на калций се потиска секрецията на инсулин от β-клетките на панкреаса, влошава се инсулино-зависимата форма на диабет. Алкохолът влошава хипокалциемията.
   Хиперкалциемия - повишени нива на серумния калций, се наблюдават  при: 1) хиперфункция на паращитовидните жлези, 2) хипосекреция на калцитонин и 3) излишък на витамин D (в големи дози той имитира ефекта на паращитовидните хормон - мобилизира калция от костите в кръвта и увеличава усвояването на калция в червата.) 4) явления на ацидоза се получват, когато е налице хиперкалциемия, тъй като увеличаването йонизацията на калция, увеличава процента на активната форма на калций в кръвта. При ацидоза, компенсаторно е повишено отделянето на калций и други електролити от костите в замяна на водородни катиони. Затова  при пациенти с рак, някои етапи от диабет, бъбречна недостатъчност, е налице хиперкалциемия с едновременно развивтие на остеопороза. Продължителната хиперкалциемия може да доведе до намаляване на нервно-мускулната възбудимост, и появата на парези, парализи, и образуването на трудно разтворим калций, който се задържа в тъканите (бъбреци).